Veckans nya biofilmer! (USA)

Tänkte att jag kan börja skriva om några av de nya filmer som ska upp på bio i USA och Sverige varje vecka.
Vi kan börja vecka 39 med de amerikanska premiärfilmerna.

Det är en del storfilmer amerikanerna kommer att kunna se denna helg. Mestadels seriösa filmer.
Först ut är The Social Network. Ni har säkert hört talas om David Finchers nya film, som handlar om ett av de största internetfenomenen någonsin. Precis, det är facebook vi talar om. Men detta är inte en film om hur en människa skaffar sig facebook och gillar sig till berömmelse. Nej, den tar plats i hemsidans skapares liv, Mark Zuckerberg. Han ska nämligen ha stulit idén från sina universitetsvänner på Harvard. Filmen ska vara ganska dramatisk, iallafall om man ska döma av reaktionerna från de som redan sett den, och trailern. Apropå trailern. Jag såg den själv när jag skulle se Salt, och jag måste säga att efter att ha sett den, tänkte jag bara: "Du måste se den. Måste."
Trailern må vara ganska enkel, men extremt bra ändå. Musiken (en körversion av Radiohead's "Creep") passar in klockrent och filmen ser helt enkelt riktigt bra ut.
Svensk biopremiär: 22 oktober 2010.

Nästa film:
Let Me In, en remake av svenska, starkt internationellt kritikerrosade Låt Den Rätte Komma In. Filmens miljö har förflyttats till USA och huvudkaraktärerna har bytt namn (Oskar-Owen, Eli-Abby). Handlingen är densamma som i originalfilmen/boken: Owen, en ung mobbad pojke som bor i en lägenhet med sin mamma, får en ny granne. En ung tjej, och hennes pappa, som förövrigt är en oerhört mystisk familj. Flickan lämnar aldrig huset på dagarna, hon är bara ute om nätterna. Och så är hon helt blek. Kan vara ute i kylan utan ens en jacka. Och vissa dagar ser hon ut att må riktigt dåligt. Men så träffar Owen henne, och de båda börjar bygga upp en vänskap. Snart inser dock Owen att Abby inte är som alla andra. Hon är långt mycket farligare.
Den svenska versionen, baserad på boken med samma namn, av John Ajvide-Lindqvist, hyllades som sagt över hela världen. Den fick priser i Storbritannien, USA och flera andra galor i Europa. Den hamnade på många "Best of 2008"-listor. Ja, framgången var ganska enorm. Så inte konstigt att amerikanerna köpte rättigheterna och påbörjade arbetet på en egen version. En mer skräckfilmslik variant. Jag var till en början skeptisk, men med Matt Reeves bakom regin kändes det något säkrare. Och i och med den första trailern blev jag ganska förväntansfull. Chloe Grace Moretz som spelar Abby, imponerade mig oerhört mycket i Kick-Ass, och att döma av trailern till Let Me In verkar hon inte bli ett dugg sämre. Trailern ger förövrigt ett gott intryck, filmens stil, och den till synes fina scenografin, lockar mycket.
Svensk biopremiär: Inget annonserat datum.

Sist ut, Hatchet II. Hatchet II är uppföljaren till kultförklarade skräckisen Hatchet, från 2006. Filmen mottog en hel del hyllningar och glädjerop från inbitna skräckfilmsexperter när den släpptes. Den kom dock direkt-till-DVD här i Sverige 2007.
Åter till de amerikanska fansen. Filmen hyllades för att återvända till de klassiska skräcknormerna, och för sin "Old school"-stil (tagline "Old school American Horror"). Filmen var även något av en tounge-in-cheek-film som vågade driva med sig själv ("It's not a remake. It's not a sequel. And it's not based on a Japanese one.")
Alltså är uppföljaren, som släpps nu på fredag i USA, mycket efterlängtad. Handlingen är ganska enkel:
Marybeth, vår hjältinna från första filmen (tidigare spelad av Tamara Feldman, nu ersatt av slasherveteranen Danielle Harris) lyckas fly undan filmens ökända hemska mördare, Victor Crowley. Men hon återvänder till träsket, med ett gäng jägare, för att få sin hämnd på mördaren.
Själv har jag inte haft tid nog att se originalfilmen ännu, men har varit intresserad ganska länge. Och trailern till Hatchet II lever upp till vad folk säger om den första filmen. Den ser oerhört kul ut (missförstå mig ej, menar nog mer underhållande) och riktigt old-school.
Svensk biopremiär: Inget annonserat datum.

 


 

Övriga filmer som har premiär på fredag i USA:

Case 39

(finns redan på DVD i Sverige!)

Barry Munday

Freakonomics

Chain Letter


Kommentarer
Postat av: he..he

let me in, vågar man ens se den? :( älskade den svenska men det känns lite riskabelt att försöka göra den igen. eller ja. men vi får väl se hur det går. D:

2010-09-30 @ 21:23:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0